Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΚΕΙΚ & ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Κέικ με καρύδι και επικάλυψη από κρέμα τυριού

Αυτό το κέικ με καρύδι είναι πλούσιο και χορταστικό, πληθωρικό στα αρώματα και στη γλύκα, αφού σιροπιάζεται. Μοιάζει με καρυδόπιτα, αλλά έχει περισσότερο «σώμα» και είναι πιο στεγνό, ώστε να μπορεί να δεχτεί επάνω του μια γλυκιά επικάλυψη από κρέμα τυριού χωρίς το αποτέλεσμα να είναι υπερβολικά γλυκό.

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ. καρύδια (ψίχα)
  • 5 αβγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + λίγο για το ταψί
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο + λίγο για το ταψί
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 600 γρ. νερό
  • 100 γρ. γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κέικ με καρύδι

Απλώνουμε τα καρύδια στη λαμαρίνα του φούρνου και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 12-13 λεπτά (προσοχή, όχι στο γκριλ). Τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τα αλέθουμε στο μπλέντερ, σε σκόνη.

Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα ή ελαστική σπάτουλα σιλικόνης. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και στο τέλος την καρυδόσκονη και την κανέλα, ανακατεύοντας ξανά πολύ καλά.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 24 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 20 λεπτά και στους 160° C για άλλα 20 λεπτά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, λίγο πριν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο.

Για το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη και τα βράζουμε για 3 λεπτά (ο χρόνος θα μετρήσει από όταν ξεκινήσει ο βρασμός). Ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό πάνω στο ζεστό κέικ, μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά, για τουλάχιστον 3 ώρες.

Για την κρέμα τυριού

Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με το μέλι, προσθέτοντας σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος και συνεχίζοντας το χτύπημα έως ότου σφίξει το μείγμα σαν σαντιγί.

Ξεφορμάρουμε το κέικ και απλώνουμε στην επιφάνεια την κρέμα τυριού. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.