Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΚΕΙΚ & ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Κέικ λεμονιού με γλάσο

Το λεμόνι πρωταγωνιστεί σε αυτό το ζουμερό κέικ, που θα κερδίσει μικρούς και μεγάλους.

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γρ. Arla κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
  • 40 γρ. χυμός λεμονιού
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 40 γρ. χυμός λεμονιού

ΜΕΘΟΔΟΣ

Για το κέικ

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα από το λεμόνι συνεχίζοντας το χτύπημα για 1 λεπτό. Τέλος, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τον χυμό λεμονιού. Αδειάζουμε σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ 26×8 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 35 λεπτά και στους 170°C για ακόμα 10-15 λεπτά. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε για λίγο και ξεφορμάρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει και γλασάρουμε.

Για το γλάσο

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό λεμονιού.

TIP: Τι σημαίνει «θερμοκρασία δωματίου»

Όχι, το «θερμοκρασία δωματίου» δεν είναι λεπτομέρεια. Όταν αναφέρεται σε μια συνταγή (συνήθως στα κέικ και στα μπισκότα) ότι το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, είναι απαραίτητο να το αφήνουμε ένα βράδυ εκτός ψυγείου (εξαρτάται, βέβαια, και από την εποχή). Καταλαβαίνουμε ότι είναι στην επιθυμητή μορφή όταν μπορούμε να το αλείψουμε