1
keik karotou me krema tiriou

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΚΕΙΚ & ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Κέικ καρότου με κρέμα τυριού

Το γνωστό carrot cake αποκτά άλλη υπόσταση με αυτή την υπέροχη, ανάλαφρη κρέμα τυριού.
ΜΕΡΙΔΕΣ: 12

ΥΛΙΚΑ

Για το κέικ

  • 300 γρ. βούτυρο Lurpak, κλαριφιέ
  • 4 αβγά
  • 220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. καρότα, τριμμένα
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γεμάτο μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 150 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα

Για την κρέμα τυριού

  • 300 γρ. Arla φρέσκο τυρί κρέμα
  • 100 γρ. Arla κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
  • 30 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κέικ

Για να φτιάξουμε το βούτυρο κλαριφιέ, τεμαχίζουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το λιώνουμε σε μπεν μαρί, χωρίς να ανακατεύουμε, ή στα μικροκύματα. Αφήνουμε λίγη ώρα για να διαχωριστεί το βούτυρο από το γάλα. Μαζεύουμε το βούτυρο που ανεβαίνει στην επιφάνεια. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν. Προσθέτουμε το βούτυρο συνεχίζοντας το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμη. Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ και στο τέλος ρίχνουμε τα καρύδια. Αδειάζουμε σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα 27x10x10 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°C για 1 ώρα περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και καλύπτουμε με την κρέμα τυριού.

Για την κρέμα τυριού

Στο μίξερ χτυπάμε με το φτερό το φρέσκο τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος έως ότου σχηματιστεί μια σφιχτή κρέμα.

TIP: Για τέλεια ζύμη

Όταν φτιάχνουμε ζύμη (για κέικ ή μπισκότα) δεν ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ. Πρώτα ανακατεύουμε μεταξύ τους τα υγρά και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά τα στέρεα υλικά. Έτσι, θα πετύχουμε τη σωστή σύσταση της ζύμης.