Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΚΕΙΚ & ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Σαρλότ με μπισκότα της Ρενς και αφρώδες κρασί

Αν αναζητάτε ένα εντυπωσιακό γλυκό, αυτή η σαρλότ είναι για σας! Με μπισκότα από τη γαλλική πόλη Ρενς, αφρώδες κρασί και φρούτα του δάσους δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

ΥΛΙΚΑ

  • 50 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο, για τις φόρμες
  • 190 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κρόκοι αβγών
  • 3 ασπράδια αβγών
  • λίγες σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • 30 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 20 γρ. κόρν φλάουρ
  • 500 γρ. Arla φρέσκο τυρί κρέμα
  • 300 γρ. Arla κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 15 γρ. ζελατίνη, σε φύλλα
  • 300 γρ. φρέσκα φρούτα του δάσους ή φράουλες
  • 300 ml αφρώδες κρασί ή σαμπάνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα μπισκότα

Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τους κρόκους με 160 γρ. από τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε σε μικρές δόσεις τα ασπράδια, από λίγο κάθε φορά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει και να «στρώσει» καλά το μείγμα. Προσθέτουμε το χρώμα και χτυπάμε για λίγο ακόμα, μέχρι το μείγμα να γίνει ροζέ. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Στο τέλος προσθέτουμε 1 κ. γ. νερό. Με το νερό η ζύμη θα γίνει πιο λεία, θα απλώσει καλύτερα μέσα στις φόρμες και θα πάρει μια λαμπερή όψη.

Βουτυρώνουμε ελαφρώς μικρές παραλληλόγραμμες φόρμες για σαβαγιάρ. Αν δεν έχουμε, θα χρησιμοποιήσουμε μια λαδόκολλα (βλ. οδηγίες στη συνέχεια). Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα 30 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη άχνη και πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα του μείγματος τις φόρμες (ή τη λαδόκολλα). Γεμίζουμε τις φόρμες με τη ζύμη χρησιμοποιώντας ένα κορνέ με στρογγυλό στόμιο, διαμέτρου 1 εκ. Εναλλακτικά, σχηματίζουμε με το κορνέ μακρόστενα μπισκότα μήκους 10 εκ. πάνω στη λαδόκολλα (σαν σαβαγιάρ). Αφήνουμε τα μπισκότα για 10-15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, για να σχηματίσει η ζύμη μια λεπτή κρούστα. Τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα ζάχαρης και τα αφήνουμε να στεγνώσουν για άλλα 10 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και ψήνουμε τα μπισκότα για 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά. Αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε.

Για την κρέμα

Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό, ώστε να μαλακώσουν. Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το τυρί κρέμα με την άχνη και προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος συνεχίζοντας το χτύπημα έως ότου η κρέμα αρχίσει να σφίγγει. Ζεσταίνουμε 50 ml από το αφρώδες κρασί ή τη σαμπάνια και μέσα σε αυτό λιώνουμε τις μαλακωμένες ζελατίνες. Προσθέτουμε λίγη από την κρέμα (1-2 κ.σ.), ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στην υπόλοιπη κρέμα. Προσθέτουμε και τα μισά φρούτα και ανακατεύουμε απαλά.

Για τη σαρλότ

Βουτάμε στιγμιαία στο κρασί ή τη σαμπάνια τα 2/3 από τα μπισκότα και τα στρώνουμε στον πάτο και στα τοιχώματα μιας φόρμας σαρλότ. Γεμίζουμε τη φόρμα με την κρέμα, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα μπισκότα, τα οποία έχουμε επίσης βουτήξει στιγμιαία στο κρασί ή τη σαμπάνια. Αφήνουμε για 1 νύχτα στο ψυγείο. Ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντάς τη σε μια πιατέλα και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα φρούτα και λίγη ζάχαρη άχνη, αν θέλουμε.