Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΚΕΙΚ & ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Κέικ σοκολάτας με αμύγδαλα

Πρόκειται για ένα κέικ σοκολάτας με τριμμένα αμύγδαλα, ελαφρύ και ντελικάτο, με υφή πυκνή που λιώνει στο στόμα και έντονη γεύση σοκολάτας.

ΥΛΙΚΑ

  • 170 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, τεμαχισμένη
  • 150 γρ. βούτυρο Lurpak, σε κύβους + λίγο για τη φόρμα
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 65 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
  • 100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 4 ασπράδια αυγών
  • 1 πρέζα αλάτι
  • κακάο για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κέικ σοκολάτας

Λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Όση ώρα λιώνουν, τα ανακατεύουμε συνεχώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και τους κρόκους των αυγών που προηγουμένως έχουμε ανακατέψει ελαφρά. Προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη και το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη και το αλάτι σε απαλή μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα σοκολάτας, ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις με τη μαρίζ.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ (οι ειδικές φόρμες με τις πτυχώσεις συνήθως είναι στενές και χαμηλές – αυτή που χρησιμοποιήσαμε εμείς έχει διάσταση 30 x 11 x 6 εκ. και βγάζει 18 πολύ μικρά κομμάτια. Σε αυτή την περίπτωση, υπολογίζουμε δύο κομμάτια ανά μερίδα). Όποια φόρμα και να χρησιμοποιήσουμε, φροντίζουμε να τη γεμίσουμε μέχρι τα 3/4, για να μη φουσκώσει και ξεχειλίσει το κέικ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Μόλις κάψει καλά ο φούρνος, τοποθετούμε μέσα το κέικ, κατεβάζουμε αμέσως τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για 30-40 λεπτά. Έπειτα ξανακατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με κακάο.