Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΚΕΙΚ & ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Κέικ με σοκολάτα και αχλάδια

Αυτό το αφράτο κέικ με σοκολάτα και αχλάδια είναι μια εξαιρετική ιδέα για φθινοπωρινό γλυκό και τρώγεται ευχάριστα κάθε ώρα της ημέρας.

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 3 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 250 γρ. αχλάδι κομπόστα, σε μικρά κομμάτια
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε μικρά κομμάτια (ή σταγόνες σοκολάτας)
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 60 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ψίχα)
  • λίγη άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κέικ

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψει. Προσθέτουμε και τα αβγά ένα-ένα.

Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Αποσύρουμε, καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου με μια μαρίζ, ρίχνουμε τα αχλάδια, τη σοκολάτα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το φιστίκι Αιγίνης και ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ 24×9 εκ. Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10΄ και στους 160°C για άλλα 50΄.

Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Tip: Πώς προθερμαίνεται σωστά ένας φούρνος

Ανάβουμε τον φούρνο όταν ξεκινάμε τη συνταγή και όχι όταν το γλυκό είναι σχεδόν έτοιμο για ψήσιμο. Χρειάζονται περίπου 15 λεπτά (ο χρόνος, βέβαια, διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο του φούρνου) για να φτάσει στη θερμοκρασία που ορίζουμε. Ένας σωστά προθερμασμένος φούρνος βοηθάει το μπέικιν πάουντερ ή τη σόδα να ενεργοποιηθούν και να γίνει π.χ. το κέικ αφράτο και φουσκωτό.