Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ζεστές μπανάνες με παγωτό

Οι Κινέζοι βουτάνε τις μπανάνες σε χυλό, οι Ινδονήσιοι τις αγοράζουν στον δρόμο και οι Πορτογάλοι τις κάνουν τηγανητές. Εδώ, τις απολαμβάνουμε ζεστές μαζί με παγωτό ως επιδόρπιο.

ΥΛΙΚΑ

  • 30 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 10 μικρές μπανάνες τύπου Κρήτης ή 5 μεγάλες, κομμένες στη μέση
  • 30 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κλωναράκι βανίλιας
  • 50 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ
  • παγωτό της αρεσκείας μας για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τις μπανάνες
Για να φτιάξουμε τις ζεστές μπανάνες θα χρειαστούμε ένα τηγάνι, στο οποίο ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο. Με ένα μυτερό μαχαίρι σκίζουμε κατά μήκος το κλωναράκι βανίλιας, το ανοίγουμε στη μέση και μαζεύουμε τα σποράκια από το εσωτερικό του, γδέρνοντάς το. Τα προσθέτουμε στο τηγάνι και τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις κάψει το βούτυρο, ρίχνουμε καθαρισμένες τις μπανάνες. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τις γυρίζουμε συνεχώς, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Όταν πάρουν χρυσαφί χρώμα, προσθέτουμε το ρούμι ή το κονιάκ και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε τις μπανάνες ζεστές και, αν θέλουμε, τις συνοδεύουμε με παγωτό.