Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Tart tatin βερίκοκου

Μια καλοκαιρινή, πολύ φίνα εκδοχή, της αγαπημένης γαλλικής tart tatin, με βερίκοκα.

ΥΛΙΚΑ

  • 15 βερίκοκα
  • 20 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο, για το ταψί
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 φύλλο σφολιάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την tart tatin
Για να φτιάξουμε την tart tatin βερίκοκου, βουτυρώνουμε τον πάτο ενός ταψιού διαμέτρου 24 εκ. και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Κόβουμε στη μέση τα βερίκοκα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα μεταφέρουμε στο ταψί, το ένα κομμάτι δίπλα στο άλλο, με την κομμένη όψη τους προς τα κάτω. Βάζουμε το ταψί στην εστία της κουζίνας, την οποία ανάβουμε σε δυνατή φωτιά, και ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι η ζάχαρη να πάρει σκούρο χρώμα και να αρχίσει να καραμελώνει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Κόβουμε από τη σφολιάτα ένα στρογγυλό κομμάτι με διάμετρο 26 εκ. Το τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και το τοποθετούμε στο ταψί, σκεπάζοντας τα βερίκοκα. Γυρίζουμε την περιφέρεια της σφολιάτας ελαφρώς προς τα μέσα, δηλαδή προς τον πάτο του ταψιού, έτσι ώστε να περικλείει τα βερίκοκα. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά και έπειτα στους 170°C για ακόμα 20 λεπτά, ώσπου να ψηθεί η σφολιάτα. Βγάζουμε την tart tatin από τον φούρνο, την αφήνουμε για 5 λεπτά και –με πολλή προσοχή για να μην καούμε– την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε την tart tatin με βερίκοκα συνοδεύοντας, αν θέλουμε, με λίγο παγωτό. Η tart tatin αυτή γίνεται πολύ λεπτή.