Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Sacher torte

Η Sacher torte είναι ένα από τα πιο διάσημα γλυκά της Βιέννης. Πρόκειται για ένα λαχταριστό σοκολατένιο κέικ με πλούσια μαρμελάδα στο κέντρο, που αξίζει να δοκιμάσετε – αν δεν το έχετε ήδη κάνει!

ΥΛΙΚΑ

  • 160 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 66%
  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 6 κρόκοι αβγών
  • 130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 6 ασπράδια αβγών
  • 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 200-250 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 66%, λιωμένη σε μπεν μαρί
  • 140 γρ. νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κέικ

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη προσθέτοντας έναν έναν τους κρόκους μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Σταματάμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τον κάδο και χτυπάμε την κρυσταλλική ζάχαρη με τα ασπράδια σε μαρέγκα. Αδειάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε τη μισή μαρέγκα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180οC, στον αέρα, για 50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε και χωρίζουμε το κέικ οριζόντια σε δυο ίσα κομμάτια. Απλώνουμε τη μισή μαρμελάδα στο ένα κομμάτι και σκεπάζουμε με το άλλο. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά με την υπόλοιπη μαρμελάδα.

Για το γλάσο

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη σοκολάτα, το νερό και τη ζάχαρη και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει μέχρι τους 108οC. Την αδειάζουμε πάνω σε μια επιφάνεια μαρμάρου και την ανακατεύουμε αρκετά μέχρι να κρυώσει. Μαζεύουμε τη σοκολάτα και τη ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα, την ξαναζεσταίνουμε και γλασάρουμε. Αφήνουμε μισή ώρα πριν κόψουμε το κέικ.