Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Σαμπλέ μπρετόν

Το σαμπλέ μπρετόν είναι ένα φίνο γαλλικό γλύκισμα με τραγανή βάση που θυμίζει ζύμη τάρτας και μπισκότο βουτύρου μαζί. Στα πλεονεκτήματά του και η εντυπωσιακή του εμφάνιση.

ΥΛΙΚΑ

  • 3 κρόκοι αβγών
  • 120 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 130 γρ. βούτυρο Lurpak αλατισμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 180 γρ. αλεύρι σκληρό, κοσκινισμένο
  • στη μύτη από 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, κοσκινισμένο
  • 150 γρ. μαρμελάδα φράουλα
  • 500 γρ. πολύ μικρές φράουλες, πλυμένες, στεγνές και ολόκληρες (αν δεν βρούμε μικρές, κόβουμε τις φράουλες σε φετάκια)
  • ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σαμπλέ μπρετόν

Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς, με το σύρμα, τους κρόκους με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ (ελαστική σπάτουλα σιλικόνης) μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία ζύμη. Καλύπτουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για να «ξεκουραστεί» για 6 ώρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα ένα τσέρκι διαμέτρου 22 εκ.

Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε λεπτό στρογγυλό φύλλο πάχους 6-7 χιλιοστών και τη στρώνουμε στο τσέρκι. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε. Την αλείφουμε με τη μαρμελάδα φράουλα και από πάνω τακτοποιούμε τις μικρές φράουλες. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.