Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κρεπ σουζέτ

Η διάσημη κρεπ σουζέτ έχει συναρπαστική γεύση και η ιστορία της μας οδηγεί στα γραφικά σοκάκια της Μονμάρτης. Σήμα κατατεθέν της η καραμέλα –με το κονιάκ να πρωταγωνιστεί στην παρασκευή της– που απλώνεται προκλητικά πάνω στη ζύμη.

ΥΛΙΚΑ

  • 90 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 1 κρόκος αβγού
  • 240 γρ. γάλα ζεστό
  • 30 γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. χυμό από πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 σφηνάκι Grand Marnier
  • 60 γρ. βούτυρο Lurpak

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τις κρέπες
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τα αβγά και τον κρόκο και ανακατεύουμε έως ότου γίνει ένας χυλός. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας παράλληλα. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 18-22 εκ. και το τοποθετούμε στη φωτιά έως ότου κάψει αρκετά. Ρίχνουμε μία κουταλιά από τον χυλό και με γρήγορες κινήσεις απλώνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Αναποδογυρίζουμε με μια σπάτουλα την κρέπα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Τέλος, τοποθετούμε τις κρέπες σε αντικολλητικό χαρτί.
Για την καραμέλα
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε τοποθετήσει στην εστία για να κάψει καλά, ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη για να αρχίσει να καραμελώνει. Όταν πάρει σκούρο καφέ χρώμα, προσθέτουμε με προσοχή τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά και βουτάμε τις κρέπες, αναποδογυρίζοντάς τες. Τις διπλώνουμε δύο φορές σε μαντηλάκι και τις τοποθετούμε άμεσα σε ένα πιάτο. Στον χυμό που έχει μείνει στο τηγάνι, προσθέτουμε το κονιάκ και το Grand Marnier, και με ένα σπίρτο βάζουμε φωτιά (flambé) κρατώντας απόσταση από το τηγάνι και προσέχοντας να μην καούμε. Όταν η φωτιά σβήσει προσθέτουμε το βούτυρο και, όταν ενσωματωθεί, συνοδεύουμε τις κρέπες όσο ακόμα η καραμέλα είναι ζεστή. Προαιρετικά μπορούμε να συνοδεύσουμε τις κρέπες και με μια μπάλα παγωτό της αρεσκείας μας.

* Η συνταγή για την κρεπ σουζέτ είναι από το νέο δωρεάν συλλεκτικό περιοδικό γεύσης του Στέλιου Παρλιάρου «Μίξερ» που κυκλοφορεί κάθε μήνα μαζί με την ATHENS VOICE.

Σε αυτό ο Στέλιος Παρλιάρος θα προτείνει εκτός από γλυκές, και αλμυρές δημιουργίες, εντελώς καινούργιες, με βάση κάθε φορά ένα διαφορετικό υλικό. Το τέταρτο τεύχος είναι αφιερωμένο στην κρέπα.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το τέταρτο τεύχος πατώντας εδώ.