Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Creme brulee με γιαούρτι

Η διάσημη, φίνα, «καμένη» creme brulee με καταγωγή από τη Γαλλία είναι δικαίως ένα από τα αγαπημένα μας γλυκά. Σε αυτή τη συνταγή αποκτά… ελληνική υπηκοότητα με την προσθήκη γιαουρτιού.

ΥΛΙΚΑ

  • 700 γρ. Arla Κρέμα Γάλακτος
  • 300 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
  • 10 κρόκοι αβγών
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 1 λοβός φυσικής βανίλιας
  • λίγη καστανή και λευκή ζάχαρη για το καραμέλωμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την creme brulee

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Με ένα κοφτερό μαχαίρι σχίζουμε κατά μήκος τον λοβό βανίλιας, τον ανοίγουμε και με τη λάμα του μαχαιριού ξύνουμε τα σποράκια βανίλιας. Τα ρίχνουμε στην κρέμα γάλακτος μαζί με τον λοβό και ζεσταίνουμε μέχρι η κρέμα να αρχίσει να φουσκώνει.

Παράλληλα, σε μπολ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε σταδιακά τη ζεστή κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφαιρούμε τον λοβό βανίλιας, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή σε 10-12 ατομικά πυρίμαχα μπολάκια, προσέχοντας η κρέμα να μην ξεπερνά σε πάχος τα 2 εκ. (θέλουμε να είναι σχετικά λεπτή, για να πετύχουμε καλύτερη υφή κατά το ψήσιμο).

Τα τοποθετούμε σε ένα μεγαλύτερο ταψί στο οποίο προσθέτουμε λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140-150°C για περίπου 30 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε στην επιφάνεια με λίγη καστανή και λευκή ζάχαρη. Τα καίμε με φλόγιστρο ή, αν δεν έχουμε, κάτω από δυνατό γκριλ στην επάνω σχάρα. Αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του φούρνου για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσει.