biskota gemista me xourmades

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μπισκότα γεμιστά με χουρμάδες

Ονομάζονται Ma’amoul, είναι μπισκότα γεμιστά με βασικό συστατικό τους χουρμάδες και θεωρούνται ιδιαίτερα αγαπητό κέρασμα στον αραβικό κόσμο. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους χουρμάδες με άλλα φρούτα, όπως αποξηραμένα δαμάσκηνα, ή με ξηρούς καρπούς.

ΜΕΡΙΔΕΣ: –

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση

  • 10 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 150 γρ. χουρμάδες απύρηνοι, ψιλοκομμένοι
  • 150 γρ. νερό
  • 1 κ. σ. ροδόνερο ή πορτοκαλόνερο

Για τη ζύμη

  • 200 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ. σ. ροδόνερο ή πορτοκαλόνερο
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γέμιση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το ροδόνερο ή το πορτοκαλόνερο και την τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας απαλά και συχνά έως ότου εξατμιστούν τα υγρά και σχηματιστεί μία πάστα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ροδόνερο ή το πορτοκαλόνερο, μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος και αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη ζύμη

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από τη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, τη χωρίζουμε σε 16 ίσα κομμάτια. Πιέζουμε με τις παλάμες μας καθένα από αυτά και στο κέντρο τους τοποθετούμε 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Καλύπτουμε τη γέμιση με τη ζύμη γυρίζοντάς την προς τα μέσα και φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια. Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου όπου έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα και τα πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω (εάν διαθέτουμε τα παραδοσιακά ξύλινα καλούπια, βάζουμε το μπαλάκι με τη γέμιση μέσα στο καλούπι και το πιέζουμε ελαφρώς. Το ξεκολλάμε και το ψήνουμε στη συνέχεια). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στον αέρα, για 20-30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε ελαφρώς με ζάχαρη άχνη.