Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΓΙΟΡΤΙΝΑ

Βασιλόπιτα με άρωμα µελοµακάρονου

Χρησιμοποιούμε τα υλικά του μελομακάρονου για να δημιουργήσουμε μία πρωτότυπη βασιλόπιτα που θα κλέψει τις εντυπώσεις στο γιορτινό τραπέζι με το γνώριμο άρωμα και την υπέροχη γεύση της.

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. καρύδι λεπτοτριμμένο
  • 250 γρ. μέλι
  • 5 αβγά
  • 230 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 250 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 180 γρ. νερό
  • 260 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. μέλι
  • καρύδι τριμμένο, πορτοκάλι γλασέ και μέλι για την επικάλυψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κέικ

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, το καρύδι και το μέλι, προσθέτοντας ένα ένα τα αβγά. Με μία μαρίζ καθαρίζουμε τα τοιχώματα ανά διαστήματα και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου το μείγμα αφρατέψει πολύ.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα μυρωδικά και το μπέικιν πάουντερ. Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ. Προσθέτουμε και το πορτοκάλι.

Στη συνέχεια βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και τοποθετούμε στη βάση του έναν δίσκο από αντικολλητικό χαρτί στην ίδια διάμετρο.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 20 λεπτά και στους 135°C για άλλα 25-30 λεπτά.

Για το σιρόπι

Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, αφήνουμε για 1-2 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Αφού βγει από τον φούρνο το γλυκό, το σιροπιάζουμε.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα και όταν πρόκειται να το σερβίρουμε αλείφουμε την επιφάνεια με μέλι, πασπαλίζουμε με το καρύδι και γαρνίρουμε με το πορτοκάλι.

* Η συνταγή για τη Βασιλόπιτα με άρωμα µελοµακάρονου είναι από το νέο δωρεάν συλλεκτικό περιοδικό γεύσης του Στέλιου Παρλιάρου «Μίξερ» που κυκλοφορεί κάθε μήνα μαζί με την ATHENS VOICE.

Σε αυτό ο Στέλιος Παρλιάρος θα προτείνει εκτός από γλυκές, και αλμυρές δημιουργίες, εντελώς καινούργιες, με βάση κάθε φορά ένα διαφορετικό υλικό. Το δεύτερο τεύχος είναι αφιερωμένο στο βούτυρο.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το δεύτερο τεύχος πατώντας εδώ.