Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΓΙΟΡΤΙΝΑ

Βασιλόπιτα-κέικ

Αν θέλετε να φτιάξετε μια εύκολη βασιλόπιτα με σίγουρη επιτυχία, δοκιμάστε αυτό το εύκολο, αφράτο και μαλακό κέικ που μοσχοβολάει πορτοκάλι.

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου, (να είναι αρκετά μαλακό)
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη (και επιπλέον για το πασπάλισμα)
  • 6 αβγά
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη βασιλόπιτα

Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη έως ότου γίνει ένα μαλακό μείγμα σαν αλοιφή. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά ανακατεύοντας καλά με τον αβγοδάρτη (σε αυτό το στάδιο το μείγμα δείχνει «κομμένο», αλλά θα «στρώσει» μόλις μπει το αλεύρι). Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τα αδειάζουμε στο προηγούμενο μείγμα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης έως ότου ομογενοποιηθούν. Στο τέλος ρίχνουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα (ή ένα ταψί) διαμέτρου 24 εκ. Αδειάζουμε στο εσωτερικό της το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα, για 50 λεπτά και στους 170°C για άλλα 10 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας στο κέντρο του κέικ ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα – αν βγουν λερωμένα και υγρά, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε. Aφήνουμε το κέικ να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Tip:

Αν πρόκειται να βάλετε φλουρί, τυλίξτε ένα νόμισμα σε αλουμινόχαρτο και ρίξτε το στη φόρμα, αφού πρώτα απλώσετε μέσα το μισό μείγμα του κέικ. Έπειτα ρίξτε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα και ψήστε κανονικά. Αν ξεχάσατε το φλουρί, δεν πειράζει. Μπορείτε να το προσθέσετε και μετά το ψήσιμο. Αφήστε το κέικ να κρυώσει καλά, αναποδογυρίστε το και μπήξτε κάθετα το φλουρί σε κάποιο σημείο.