Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΓΙΟΡΤΙΝΑ

Τάρτες αμυγδάλου με γλάσο

Εντυπωσιάστε στο γιορτινό τραπέζι με αυτές τις ατομικές τραγανές τάρτες με γεύση αμύγδαλο και προκλητικό γλάσο!

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. βούτυρο Lurpak, κρύο (από το ψυγείο), σε κύβους
  • 1 αβγό
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 180 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 390 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα, αλεσμένα σε σκόνη
  • 30 γρ. Grand Marnier ή άλλο λικέρ πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 150 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • πορτοκάλι γλασέ, για τη διακόσμηση (βρίσκουμε σε deli, μαγαζιά με ξηρούς καρπούς και σε ζαχαροπλαστεία – μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με πορτοκάλι γλυκό κουταλιού, καλά στραγγισμένο και εντελώς στεγνό)
  • 400 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 70-80 γρ. ασπράδι αβγού (υπολογίζουμε 2-3 ασπράδια, ανάλογα με το μέγεθός τους)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη

Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο και τρίβουμε το μείγμα με τις άκρες των δακτύλων μας μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα. Προσθέτουμε το αβγό και την άχνη και ζυμώνουμε ώσπου να ενωθούν τα υλικά σε μία σχετικά σφιχτή ζύμη. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε όλα τα υλικά εξαρχής στο μίξερ, με φτερό.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα στο ψυγείο (τυλιγμένη σε μεμβράνη) και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 3 χλστ. Τη στρώνουμε μέσα σε 12 ατομικά τσέρκια η φορμάκια διαμέτρου 8-10 εκ. και ύψους 3 εκ., φροντίζοντας να καλύπτονται και τα τοιχώματα. (Εναλλακτικά,  φτιάχνουμε μία μεγάλη τάρτα σε φόρμα διαμέτρου 24 εκ.)  Καλύπτουμε τις ζύμες με λαδόκολλα, τις γεμίζουμε μέχρι επάνω με ρύζι και ψήνουμε στους 170 °C για 20 λεπτά.

Έπειτα αφαιρούμε το χαρτί και το ρύζι και τις ψήνουμε μόνες τους για άλλα 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη γέμιση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Γεμίζουμε τις τάρτες, αφήνοντας περιθώριο 2 χλστ. από την επιφάνεια.

Για το γλάσο

Χτυπάμε στο μίξερ για 2-3 λεπτά την άχνη με το ασπράδι, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα λείο και ημίρρευστο.

Ψήσιμο
Καλύπτουμε την επιφάνεια κάθε τάρτας με το γλάσο και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160 °C για 5 λεπτά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και διακοσμούμε με τα πορτοκάλια γλασέ (ή με πορτοκάλι γλυκό κουταλιού). Διατηρούνται εκτός ψυγείου.