Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΓΙΟΡΤΙΝΑ

Stollen

Κάτι ανάμεσα σε ψωμί και κέικ, το Stollen είναι ένα γερμανικό χριστουγεννιάτικο γλυκό γεμάτο αρώματα. Πρωταγωνιστές του τα ξερά φρούτα, τα cranberries, οι σταφίδες και οι ξηροί καρποί.

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπείκιν πάουντερ
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
  • 2 αβγά
  • 250 γρ. cottage cheese Arla στραγγισμένο
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 150 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
  • 20-30 γρ. μαύρο ρούμι
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 100 γρ. cranberries
  • 100 γρ. ξερά φρούτα ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το Stollen

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αμύγδαλο. Ζυμώνουμε και ρίχνουμε το cottage cheece. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αβγά, τα δύο αλεύρια, το ξύσμα, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε πολύ καλά, ρίχνουμε το ρούμι, τις σταφίδες, τα cranberries και τα ψιλοκομμένα φρούτα και συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου δημιουργηθεί μία μαλακή ζύμη.

Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια απλώνουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο διαστάσεων 30×25 εκ. Παίρνουμε τη μία μακριά πλευρά της και τη διπλώνουμε απαλά προς την άλλη, αφήνοντας περιθώριο περίπου 5 εκατοστών για να δημιουργήσουμε μία μακρόστενη φραντζόλα (stollen). Σε μία λαμαρίνα φούρνου απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρουμε το stollen. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 1 ώρα και ένα τέταρτο, μέχρι το γλυκό να αποκτήσει σκούρο χρυσό χρώμα. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

* Η συνταγή για το χριστουγεννιάτικο stollen είναι από το νέο δωρεάν συλλεκτικό περιοδικό γεύσης του Στέλιου Παρλιάρου «Μίξερ» που κυκλοφορεί κάθε μήνα μαζί με την ATHENS VOICE.

Σε αυτό ο Στέλιος Παρλιάρος θα προτείνει εκτός από γλυκές, και αλμυρές δημιουργίες, εντελώς καινούργιες, με βάση κάθε φορά ένα διαφορετικό υλικό. Το δεύτερο τεύχος είναι αφιερωμένο στο βούτυρο.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το δεύτερο τεύχος πατώντας εδώ.