Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΓΙΟΡΤΙΝΑ

Χριστουγεννιάτικο κέικ

Στο χριστουγεννιάτικο κέικ του Στέλιου το κάρδαμο συναντά το πορτοκάλι και μαζί μπλέκονται με τα ξερά βερίκοκα και τη σοκολάτα. Το βούτυρο ενώνει όλα τα υλικά και έτσι δημιουργείται ένα γλυκό εμπνευσμένο από την πιο όμορφη μέρα του χρόνου!

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 120 γρ. ζεστό νερό
  • 130 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 170 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 150 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
  • 75 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¾ κ.γ. κάρδαμο σε σκόνη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 150 γρ. σταγόνες σοκολάτας bitter ή γάλακτος
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κέικ

Τοποθετούμε τα βερίκοκα σε μία κατσαρόλα με ζεστό νερό και τα βράζουμε, σε χαμηλή φωτιά, έως ότου σωθεί το νερό. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει, και προσθέτοντας ένα ένα τα αβγά έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα απαλό μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αμύγδαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε το αλεύρι, το μπείκιν πάουντερ και το κάρδαμο, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ. Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και τα βρασμένα βερίκοκα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 22 εκ. στο οποίο αδειάζουμε το μείγμα. Τέλος, πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 45-50 λεπτά.

* Η συνταγή για το χριστουγεννιάτικο κέικ είναι από το νέο δωρεάν συλλεκτικό περιοδικό γεύσης του Στέλιου Παρλιάρου «Μίξερ» που κυκλοφορεί κάθε μήνα μαζί με την ATHENS VOICE.

Σε αυτό ο Στέλιος Παρλιάρος θα προτείνει εκτός από γλυκές, και αλμυρές δημιουργίες, εντελώς καινούργιες, με βάση κάθε φορά ένα διαφορετικό υλικό. Το δεύτερο τεύχος είναι αφιερωμένο στο βούτυρο.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το δεύτερο τεύχος πατώντας εδώ.