Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΓΙΟΡΤΙΝΑ

Τσουρέκι με γλάσο

Έμπνευση για αυτό το γευστικό τσουρέκι είναι η συνταγή για το ουκρανικό, ρουμανικό και ρωσικό πασχαλινό ψωμί κουλίτς, που είναι πλούσιο σε φρουί γλασέ και καρπούς και στολίζεται με γλάσο.

ΜΕΡΙΔΕΣ: 2 ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
  • 50 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 280 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες, χλιαρό
  • 4 αβγά
  • 270 γρ. ζάχαρη κοινή, κρυσταλλική
  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο
  • 175 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 125 γρ. πορτοκάλι γλασέ, σε κυβάκια
  • 150 γρ. αμύγδαλο λευκό, χοντροκομμένο
  • 160 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 30 γρ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το τσουρέκι

Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τη μαγιά, το αλάτι, το γάλα και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τα αβγά και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ενιαίο μείγμα. Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε αρκετή ώρα, έως ότου σχηματιστεί μία ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, τη μεταφέρουμε σε καθαρό μπολ, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.

Προσθέτουμε στη ζύμη το πορτοκάλι, το αμύγδαλο και τις σταφίδες και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να σκορπιστούν ομοιόμορφα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Το κάθε μέρος το χωρίζουμε σε άλλα 2 ή 3 μέρη και πλάθουμε σε μπαστούνια. Τα στρίβουμε μεταξύ τους ή τα πλέκουμε, ώστε να δώσουμε όμορφο σχήμα στο τσουρέκι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για το δεύτερο τσουρέκι. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και τακτοποιούμε πάνω τα τσουρέκια. Τα καλύπτουμε χαλαρά με πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, έως ότου φουσκώσουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160°C και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε.

Για το γλάσο

Ανακατεύουμε με ένα πινέλο τη ζάχαρη και το νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια όσο είναι ακόμα ζεστά.