Τσουρέκι γεμιστό με τυρί κρέμα

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΓΙΟΡΤΙΝΑ

Τσουρέκι γεμιστό με τυρί κρέμα

Ένα διαφορετικό τσουρέκι, γεμιστό με τυρί κρέμα, ιδανικό για το πρωινό μας αλλά και για απογευματινό κέρασμα. Στο τραπέζι του Πάσχα θα το σερβίρουμε μαζί με τον καφέ ή το βραδάκι, με ένα λικέρ ή γλυκό κρασί.

ΜΕΡΙΔΕΣ: 2 ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ

Για το τσουρέκι

  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak, κρύο, σε μικρά κομμάτια
  • 200 γρ. γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 6 αβγά
  • 1 γρ. αλάτι
  • 40 γρ. μαγιά νωπή
  • 750 γρ. αλεύρι σκληρό
  • ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική, για πασπάλισμα

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα
  • 50 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη σε σκόνη
  • 50 γρ. μέλι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1/2 κ.γ. κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το τσουρέκι

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό (προσοχή να μην ανέβει πάνω από τους 40°C, αλλιώς θα καταστραφεί η μαγιά) και διαλύουμε τη μαγιά μέσα σε αυτό. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και με τον γάντζο ζυμώνουμε έως ότου το ζυμάρι ομογενοποιηθεί καλά. Τότε σταδιακά ρίχνουμε το κρύο βούτυρο, κομμάτι κομμάτι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου το ζυμάρι ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό περιβάλλον έως ότου διπλασιαστεί (περίπου 1-1½ ώρα).

Για τη γέμιση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Για τη συναρμολόγηση

Αφού διπλασιαστεί η ζύμη, τη ζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια μας, να χάσει τον αέρα της, και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Ανοίγουμε το ένα με έναν πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο πάχους 1/2 εκ. και σε διαστάσεις όσο περίπου μια κόλλα χαρτί Α4. Απλώνουμε τη μισή γέμιση σε όλη την επιφάνειά του, αφήνοντας κενό 1 εκ. περιφερειακά. Έπειτα τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Ρολάρουμε τα δύο μπαστούνια στη ζάχαρη και τα μεταφέρουμε στη λαμαρίνα του φούρνου, την οποία έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Φροντίζουμε η «ραφή» από κάθε τσουρέκι να ακουμπάει στο ταψί, για να μην ξετυλιχθούν, και επίσης διπλώνουμε ελαφρώς τα δύο άκρα από κάθε ρολό προς τα κάτω. Αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου άλλη 1 ώρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40 λεπτά και έπειτα στους 160°C για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι τα τσουρέκια να ροδίσουν.