Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΓΙΟΡΤΙΝΑ

Τούρτα με χαλβά σιμιγδαλένιο και κρέμα

Αυτή η πλούσια τούρτα είναι ένας πρωτότυπος τρόπος να απολαύσουμε τον σιμιγδαλένιο χαλβά. Ιδανική λύση και για το τραπέζι του Πάσχα.

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 1 κιλό γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 3 μικρά αβγά
  • 700 γρ. γάλα
  • 100 γρ. Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 90 γρ. κορν φλάουρ (διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό)
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη + επιπλέον για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον χαλβά

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε για περίπου 30 λεπτά (θέλουμε να παραμείνει λευκό). Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και αποσύρουμε πριν αρχίσει να βράζει. Αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό.

Σε μπολ ανακατεύουμε τα αβγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Αδειάζουμε σταδιακά το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, έως ότου ο χαλβάς πήξει και αρχίσει να κοχλάζει. Μοιράζουμε τον χαλβά σε τρία ταψάκια διαμέτρου 20 εκ. (μπορούν να είναι και ταψάκια μιας χρήσης). Πιέζουμε καλά με μια σπάτουλα ώστε να είναι ισόπαχα και με λεία επιφάνεια και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για την κρέμα

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να αρχίζει να κοχλάζει. Ρίχνουμε το διαλυμένο στο νερό κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι η κρέμα να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την κανέλα και ανακατεύουμε να αναμειχθεί.

Για την συναρμολόγηση

Σε ένα βαθύ ταψί ή τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. βάζουμε με προσοχή τον έναν δίσκο από τον χαλβά, απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή κρέμα και καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο χαλβά. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και καλύπτουμε με τον τρίτο δίσκο του χαλβά. Αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή μέχρι να σταθεροποιηθεί. Ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.

Tip:
Μπορούμε, αντί για στρώσεις, να βάλουμε τον χαλβά σε μια βάση 30 x 40 εκ. σε μια μονή στρώση και από πάνω να απλώσουμε την κρέμα, σαν εκμέκ.