Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΓΙΟΡΤΙΝΑ

Τάρτα με φράουλες

Όταν βρείτε αρωματικές και γλυκές φράουλες, δοκιμάστε αυτή την ανοιξιάτικη τάρτα. Θα σας αποζημιώσει και σε εμφάνιση και σε γεύση.

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. βούτυρο Lurpak, πολύ κρύο, από το ψυγείο, κομμένο σε κύβους
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 αβγό
  • 150 γρ. Arla κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 350 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 1 αβγό
  • 3 κρόκοι αβγών
  • 80 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 500 γρ. φρέσκες φράουλες, ολόκληρες
  • άχνη ζάχαρη (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη

Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να ενωθούν σε μια ενιαία ζύμη, η οποία συγκεντρώνεται γύρω από το φτερό. Την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη –πιέζοντάς την ελαφρώς να γίνει κάπως επίπεδη, ώστε να κρυώσει πιο γρήγορα– και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Για την κρέμα

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αβγό, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Όταν το μείγμα της κατσαρόλας κάψει καλά αλλά πριν πάρει βράση, την τραβάμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το 1/3 μέσα στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύουμε καλά και έπειτα ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα την οποία έχουμε ξαναβάλει στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει. Τραβάμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε ένα ταψάκι (για να κρυώσει γρηγορότερα). Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζουμε στην επιφάνεια της κρέμας για να μη σχηματιστεί κρούστα. Την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να κρυώσει.

Για τη συναρμολόγηση

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 3-4 χλστ. Το στρώνουμε μέσα σε φόρμα διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 4 εκ., καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει από αυτά. Καλύπτουμε τη ζύμη με αντικολλητικό χαρτί, τη γεμίζουμε με ρύζι (για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο) και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C για 15 λεπτά. Αφαιρούμε προσεκτικά τη μεμβράνη με το ρύζι και ψήνουμε τη ζύμη σκέτη, για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και την ξεφορμάρουμε με προσοχή. Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και τη χτυπάμε καλά με το σύρμα ή στο μίξερ, για να αφρατέψει και να γίνει ξανά λεία και απαλή. Την απλώνουμε μέσα στη βάση της τάρτας. Ισιώνουμε την επιφάνεια και γαρνίρουμε με τις φράουλες. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με άχνη. Σερβίρουμε το γλυκό όσο πιο άμεσα γίνεται. Είναι μάλιστα προτιμότερο να το καταναλώσουμε αυθημερόν γιατί θα πανιάσει η ζύμη αν τη βάλουμε στο ψυγείο, ενώ η κρέμα δεν διατηρείται εκτός.