Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΓΙΟΡΤΙΝΑ

Τούρτα με μαστίχα & μανταρίνι

Δύο υπέροχα υλικά της ελληνικής γης, η μαστίχα και το μανταρίνι, γίνονται πρωταγωνιστές σε μια δροσερή τούρτα. Παρουσιάστε την στο πασχαλινό τραπέζι και θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.

ΥΛΙΚΑ

  • 125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 αβγά
  • 30 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ. νερό
  • 80 γρ. λικέρ μαστίχας
  • 300 γρ. μαρμελάδα μανταρίνι
  • αμύγδαλο φιλέ ψημένο στο φούρνο για 10΄

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κρέμα

Βράζουμε τα 250 γρ. κρέμα γάλακτος μαζί με το μαστιχέλαιο και αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα που έχουμε ρίξει σε ένα μπολ. Ομοιογενοποιούμε με ένα μπλέντερ χειρός ώστε να λιώσει και προσθέτουμε τα 350 γρ. κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας. Αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Την επομένη χτυπάμε με μίξερ σε απαλή σαντιγί.

Για το παντεσπάνι

Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε μέσα σε αυτό το αμύγδαλο και προσθέτουμε σιγά σιγά στα χτυπημένα αβγά ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Τοποθετούμε το μείγμα σ’ ένα ταψάκι διαμέτρου 24 εκ. βουτυρωμένο και αλευρωμένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 20΄-30΄. Προτιμότερο είναι να αφήσουμε για 1 βράδυ στο ψυγείο.

Για το σιρόπι

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2΄. Όταν κρυώσει ρίχνουμε μέσα το λικέρ μαστίχας.

Για τη συναρμολόγηση

Χτυπάμε την κρέμα που έχουμε αφήσει στο ψυγείο σε σφιχτή σαντιγί. Κόβουμε το παντεσπάνι σε 3 ίσους δίσκους. Τοποθετούμε τον ένα δίσκο σε μια πιατέλα και τον ραντίζουμε με το σιρόπι. Καλύπτουμε το παντεσπάνι με τη μισή μαρμελάδα και στρώνουμε από πάνω το 1/3 της κρέμας. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία τελειώνοντας με κρέμα. Διακοσμούμε όλη την επιφάνεια με το αμύγδαλο φιλέ και προαιρετικά με ολόκληρο μανταρίνι από γλυκό του κουταλιού ή ζαχαρωμένο.