Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΓΙΟΡΤΙΝΑ

Kubaneh – Ρολά ζύμης με μαυροκούκι

Μικρά, βουτυράτα και αφράτα τσουρεκάκια ενωμένα σε ένα μεγάλο, σαν μαργαρίτα, καθένα και μία μερίδα. Τα απολαμβάνουμε σκέτα ή με λίγο έξτρα βούτυρο και μέλι. Ιδανικά για πρωινό ή απογευματινό σνακ.
ΜΕΡΙΔΕΣ: 16 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 30 γρ. βούτυρο Lurpak πολύ μαλακό + 150 γρ. επιπλέον, λιωμένο, για το ταψί, αλλά και το πλάσιμο και άνοιγμα της ζύμης
  • 450 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 45 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη, ή 1 κ.σ. ξερή
  • 225 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αβγό + 1 επιπλέον για άλειμμα
  • 1 κ.σ. μαυροκούκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα ρολά ζύμης

Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25- 27 εκ. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το νερό και 1 αβγό και ζυμώνουμε με τον γάντζο, πρώτα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν και αμέσως μετά σε δυνατή ταχύτητα για 10 λεπτά. Προσθέτουμε σταδιακά τα 30 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει μια λεία, ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και να τυλίγεται γύρω από τον γάντζο. Σταματάμε το ζύμωμα, σκεπάζουμε τον κάδο και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβουμε σε 16 κομμάτια, των 55 γρ. το καθένα. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε στην άκρη. Βουτυρώνουμε μια επιφάνεια και κρατάμε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο κοντά μας.

Αλείφουμε τα χέρια μας με βούτυρο, παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, το τοποθετούμε πάνω στη βουτυρωμένη επιφάνεια και το απλώνουμε με τα δάχτυλά μας όσο πιο λεπτό γίνεται, μέχρι να γίνει σχεδόν διάφανο και να απλώσει σε παραλληλόγραμμο φύλλο 30 x 20 εκ. Δεν πειράζει αν τρυπήσει κατά τόπους. Κάθε τόσο βουτυρώνουμε ξανά τα χέρια μας, ώστε το φύλλο να βουτυρωθεί γενναία.

Τυλίγουμε το φύλλο ζύμης σε μακρόστενο ρολό (σχεδόν ξύνοντας με τα δάχτυλα τη ζύμη από την επιφάνεια, γιατί θα είναι πολύ λεπτή και θα κολλάει). Τέλος, τυλίγουμε το ρολό αυτό σε σαλίγκαρο. Μεταφέρουμε τον σαλίγκαρο στο βουτυρωμένο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.

Κάθε σαλίγκαρο που φτιάχνουμε τον τοποθετούμε στο ταψί δίπλα στους προηγούμενους, αφήνοντας κάποια απόσταση ανάμεσά τους. Μόλις φτιάξουμε όλα τα ρολά, καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

Χτυπάμε το αβγό για το άλειμμα με 1 κ. σ. νερό και αλείφουμε τα φουσκωμένα τσουρεκάκια. Πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.