Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΓΙΟΡΤΙΝΑ

Khaliyat al nahl – Αραβικά σιροπιαστά ψωμάκια

Τα λαχταριστά αυτά ψωμάκια τα βρίσκουμε σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή και το όνομά τους σημαίνει «κυψέλη» από τον τρόπο που είναι τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί.

ΜΕΡΙΔΕΣ: 30 ΨΩΜΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κούπες ξερά βερίκοκα, ψιλοκομμένα
  • 5 κούπες νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 3/4 κούπας φρέσκο πλήρες γάλα, χλιαρό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 2½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για πασπάλισμα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κρόκοι από μεγάλα αβγά
  • 1 μεγάλο αβγό, για άλειμμα
  • λίγο βούτυρο Lurpak για το σκεύος
  • 230 γρ. Arla φρέσκο τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/4 κούπας ξερά βερίκοκα, ψιλοκομμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό και τα βερίκοκα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας συχνά μέχρι να διαλυθούν τα βερίκοκα, περίπου 25-30 λεπτά. Αν το μείγμα στεγνώσει πριν μαλακώσουν, προσθέτουμε επιπλέον νερό, 1 κ. σ. κάθε φορά.

Στρώνουμε ένα κομμάτι τουλπάνι σε ένα σουρωτό και τοποθετούμε το σουρωτό πάνω από ένα μπολ. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα των βερίκοκων και αφήνουμε να κρυώσει τόσο ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε. Σφίγγουμε το τουλπάνι, πιέζουμε να βγάλουν τα βερίκοκα το ζουμί τους και μαζεύουμε το υγρό στο μπολ. Θα πρέπει να πάρουμε περίπου 3/4 μιας κούπας.

Για τα ψωμάκια

Σε ένα μπολάκι βάζουμε το γάλα και τη μαγιά, ανακατεύουμε με ένα σύρμα και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι, το μέλι και τους κρόκους. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ανεβάζουμε την ταχύτητα και χτυπάμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, για περίπου 1 ώρα.

Για τη γέμιση

Σε ένα μεσαίο μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, το ξύσμα, τη ζάχαρη και τα βερίκοκα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη.

Για τη συναρμολόγηση

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβουμε σε 30 κομμάτια. Τα καλύπτουμε με μια νωπή πετσέτα για να μην ξεραθούν. Ανοίγουμε το καθένα σε στρογγυλό δίσκο διαμέτρου 5 εκ. Βάζουμε στο κέντρο του καθενός 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση και ενώνουμε τις άκρες του σαν πουγκί στο κέντρο, φυλακίζοντας τη γέμιση. Πλάθουμε το ζυμαράκι να γίνει ξανά στρογγυλό και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί, με το σημείο της ένωσης προς τα κάτω. Γεμίζουμε το ταψί με τα ψωμάκια, αφήνοντας μια μικρή απόσταση ανάμεσά τους. Μόλις τελειώσουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τα ψωμάκια να φουσκώσουν για 1 ώρα.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το αβγό με 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε τα ψωμάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Όση ώρα ψήνονται, ολοκληρώνουμε το σιρόπι: Αδειάζουμε το υγρό που έβγαλαν τα βρασμένα βερίκοκα σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι (περίπου 10 λεπτά).

Μόλις βγάλουμε τα ψωμάκια, τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν.