Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΚΡΕΜΕΣ / ΜΟΥΣ

Τηγανητή κρέμα

Αν το comfort food είχε όνομα, αυτό θα ήταν τηγανητή κρέμα βουτηγμένη σε ζεστή σος σοκολάτας. Φτιαγμένη με απλά υλικά, η τηγανητή αυτή κρέμα κερδίζει τις καρδιές μικρών και μεγάλων.

ΥΛΙΚΑ

  • 750 γρ. γάλα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο κάθετα στη μέση
  • 110 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 6 κρόκοι αβγών
  • αραβοσιτέλαιο, για το τηγάνισμα
  • 2 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 40 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • κανέλα, σε σκόνη για το σερβίρισμα
  • ζάχαρη, για το σερβίρισμα
  • 200 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 150 γρ. Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης
  • 50 γρ. γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κρέμα

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το ξύσμα, τη ζάχαρη και το κλωναράκι βανίλιας και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, έως ότου αρχίσει το γάλα να βράζει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε. Σε μία άλλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας έως ότου ροδίσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα σιγά σιγά το μείγμα του ζεστού γάλακτος, ανακατεύοντας. Επαναφέρουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς, έως ότου η κρέμα σφίξει αρκετά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους.

Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα τετράγωνο ταψί 20×20 εκ. περίπου, στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον, έως ότου κρυώσει. Κόβουμε σε περίπου 16 τετράγωνα κομμάτια. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το αραβοσιτέλαιο και το αφήνουμε να κάψει, στους 180ºC περίπου. Βουτάμε τα κομμάτια της κρέμας στο ελαφρώς χτυπημένο αβγό, τα καλύπτουμε με την τριμμένη φρυγανιά και τα τηγανίζουμε σε πολύ λαδί ώστε να σκεπάζονται, για 2 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα και βουτάμε τα στραγγισμένα κομμάτια. Τα σερβίρουμε ζεστά.

Για τη ζεστή σος σοκολάτας

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα και πριν βράσει, την αδειάζουμε στην τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομοιογενοποιούμε πολύ καλά ανακατεύοντας. Τη σερβίρουμε ζεστή και όταν παγώσει, τη λιώνουμε σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.

* Η συνταγή για την τηγανητή κρέμα είναι από το νέο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου «20 χρόνια βόλτες στην Αθήνα μέσα από 37 συνταγές» που κυκλοφορεί σε συνεργασία με την ATHENS VOICE.

Ο Στέλιος περπατάει στους δρόμους της Αθήνας, θυμάται ιστορίες, μοιράζεται γεύσεις με αγαπημένα πρόσωπα. 112 σελίδες γεμάτες συνταγές με δημιουργικά twist και street vibes, με αφορμή τα 20 χρόνια της Athens Voice.