Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Πίτα με αχλάδια

Τραγανή ζύμη από τη μία και πλούσια γέμιση στην οποία πρωταγωνιστούν τα αχλάδια από την άλλη, συνθέτουν μία εξαιρετικά νόστιμη πίτα που τρώγεται όλες τις ώρες της μέρας.

ΥΛΙΚΑ

  • 240 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 240 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 6 κρόκοι αβγού
  • 360 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 αβγό και λίγο γάλα, για το άλειμμα
  • λίγη ζάχαρη κρυσταλλική, για το πασπάλισμα
  • 6 αχλάδια αρκετά σφιχτά
  • 750 γρ. (1 μπουκάλι) κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 κλωναράκι βανίλια, σχισμένο κάθετα στη μέση
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στο τέλος, προσθέτουμε και τους κρόκους. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα. Σε ένα ταψί ή τσέρκι διαμέτρου 22 εκ. και ύψους 4-5 εκ., στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, απλώνουμε τη μισή ζύμη, μόνο στη βάση του. Μοιράζουμε στην επιφάνεια τα αχλάδια που έχουμε φτιάξει (με τη διαδικασία που θα βρείτε παρακάτω) και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη, την οποία έχουμε ανοίξει σε φύλλο. Πιέζουμε περιμετρικά για να κολλήσει το πάνω με το κάτω μέρος. Αλείφουμε την επιφάνεια με ένα αβγό που έχουμε ελαφρώς χτυπήσει με λίγο γάλα, και πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º-170ºC για 50-60 λεπτά.
Για τα αχλάδια
Κόβουμε τα αχλάδια στα τέσσερα και αφαιρούμε τη φλούδα και τα κουκούτσια. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το κρασί, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά, και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τα αχλάδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας σταδιακά με προσοχή. Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε.

* Η συνταγή για την πίτα με αχλάδια είναι από το νέο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου «20 χρόνια βόλτες στην Αθήνα μέσα από 37 συνταγές» που κυκλοφορεί σε συνεργασία με την ATHENS VOICE.

Ο Στέλιος περπατάει στους δρόμους της Αθήνας, θυμάται ιστορίες, μοιράζεται γεύσεις με αγαπημένα πρόσωπα. 112 σελίδες γεμάτες συνταγές με δημιουργικά twist και street vibes, με αφορμή τα 20 χρόνια της Athens Voice.