Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Μανταρινόπιτα

Μυρωδάτα και ζουμερά, τα μανταρίνια δίνουν άρωμα και έξτρα γεύση σε αυτό το εύκολο και απολαυστικό γλυκό για όλες τις ώρες.

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ. πολτός μανταρινιού (από 8 μανταρίνια περίπου)
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 6 αβγά
  • 500 γρ. αμύγδαλο λευκό, τριμμένο σε σκόνη
  • 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο, κατά προτίμηση κλαριφιέ
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. μαρμελάδα μανταρίνι
  • ζάχαρη άχνη και αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα
  • λίγο βούτυρο Lurpak και αλεύρι για το σκεύος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη μανταρινόπιτα

Πλένουμε τα μανταρίνια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό. Τα βράζουμε με τη φλούδα σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου, έως ότου μαλακώσουν. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα τεμαχίζουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ με το 1/3 της ζάχαρης άχνης και φτιάχνουμε τον πολτό. Σε ένα μπολ αδειάζουμε τον πολτό μανταρινιού, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αβγά, το αμύγδαλο, το μπέικιν πάουντερ, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά. Μέσα στο μείγμα ρίχνουμε και το λιωμένο βούτυρο.

Ομογενοποιούμε με μία μαρίζ και αδειάζουμε το μισό μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο τσέρκι, διαμέτρου 20 εκ. Απλώνουμε τη μαρμελάδα μανταρίνι και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, για 30 λεπτά και στους 150°C για άλλα 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Tip: Πώς βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε εύκολα ένα σκεύος;

Υπάρχει ένα εύκολο τρικ για να βουτυρώνουμε και να αλευρώνουμε ένα σκεύος: βάζουμε 250 γρ. βούτυρο σε ένα μπολ και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει πολύ καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 45 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε. Το μείγμα είναι έτοιμο για χρήση. Μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο και κάθε φορά που το χρειαζόμαστε, το βγάζουμε, το αφήνουμε να μαλακώσει και το χρησιμοποιούμε.

* Η συνταγή αυτή είναι από το βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου «Ελληνική Ζαχαροπλαστική» που κυκλοφορεί –πέρα από την ελληνική έκδοση– και σε αγγλική και σε γαλλική έκδοση, από τις εκδόσεις Πεδίο.