Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Αλατισμένη καραμέλα

Η αλατισμένη καραμέλα είναι μία από τις πιο αγαπημένες και δημοφιλείς γεύσεις παγκοσμίως και μπορεί να αποτελέσει βάση για πολλά γλυκά. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως άλειμμα για το ψωμί, ως γλάσο σε κέικ, ως γέμιση σε μπισκότα και ταρτάκια, ως επικάλυψη σε κάπκεϊκ, ως συνοδευτικό για παγωτό.

ΠΟΣΟΤΗΤΑ: 200 γρ. (ένα μικρό βάζο)

ΥΛΙΚΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την αλατισμένη καραμέλα

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, αποσύροντάς τη λίγο πριν βράσει. Τη διατηρούμε ζεστή.

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει καλά, ρίχνουμε τη γλυκόζη και σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη, περιμένοντας να λιώσει κάθε δόση πριν ρίξουμε την επόμενη. Παράλληλα, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ή με μια ανθεκτική σπάτουλα σιλικόνης. Μόλις λιώσει όλη η ζάχαρη και πάρει το σκούρο ξανθό χρώμα της καραμέλας, αδειάζουμε στο τηγάνι σιγά σιγά τη ζεστή κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς (προσοχή, γιατί η καραμέλα θα φουσκώσει και θα πιτσιλάει). Μόλις διαλυθεί η καραμέλα μέσα στην κρέμα και γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε, επαναφέρουμε στη φωτιά και βράζουμε έως ότου το μείγμα φτάσει τους 103-105°C (ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής) και δέσει σαν μαρμελάδα. Ρίχνουμε και το αλάτι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.

Την αδειάζουμε σε βάζο και τη διατηρούμε εκτός ψυγείου.