
Ελληνική Ζαχαροπλαστική
Ο Στέλιος Παρλιάρος, μέσα από την πορεία του ως ζαχαροπλάστης για περισσότερα από 40 χρόνια, επιχειρεί να διηγηθεί την ιστορία της ελληνικής ζαχαροπλαστικής. Μέσα από αναμνήσεις, μέσα από 56 συνταγές ελληνικών γλυκών. Μια ξεχωριστή έκδοση 300 σελίδων με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά από τις εκδόσεις ΠΕΔΙΟ.
Το γλυκό αποτελούσε πάντα μέρος της κουλτούρας και της παράδοσης της Ελλάδας. Όλοι έχουμε ανεξίτηλες μνήμες από τα γλυκά του κουταλιού που σερβίρονταν με ιεροτελεστία στο κρυστάλλινο πιατάκι με το μικρό κουταλάκι, από τις γεμάτες με σοκολατάκια φοντανιέρες στο σπίτι της γιαγιάς και τον σιμιγδαλένιο χαλβά που έκλεινε γευστικά τα οικογενειακά γεύματα.
Οι ελληνίδες νοικοκυρές γνώριζαν τα μυστικά των υλικών και ήξεραν να φτιάχνουν γλυκίσματα, χωρίς να σπαταλήσουν πολλά χρήματα. Η ζαχαροπλαστική στην Ελλάδα είχε αυθεντικότητα και ψυχή. Μπορεί να έλειπαν βασικά υλικά, όπως το βούτυρο, όμως η ελληνική γη πάντα είχε να προσφέρει τα δικά της «δώρα». Ελαιόλαδο, φρούτα, ξηροί καρποί, μέλι πρωταγωνιστούσαν σε γλυκά φτιαγμένα με μεράκι και διάθεση προσφοράς.
Δυστυχώς, όμως, η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να δημιουργήσει ζαχαροπλαστική παιδεία και έτσι οι προσπάθειες να καταγραφούν παλιές συνταγές, να αξιοποιηθεί η παράδοση και πατώντας πάνω σε αυτήν να υπάρξει εξέλιξη, δεν ευδοκίμησαν.
Αντί να πατήσουμε πάνω στη δική μας παράδοση και να χτίσουμε το μέλλον της, στεκόμαστε αμήχανα μπροστά στις δημιουργίες άλλων χωρών, πασχίζοντας να τις αντιγράψουμε. Είναι καιρός, λοιπόν, να εκτιμήσουμε τη ζαχαροπλαστική μας παράδοση και να προχωρήσουμε στην εξέλιξή της.
Με γνώμονα τις εμπειρίες του, ο Στέλιος Παρλιάρος επιχειρεί σε αυτό το βιβλίο να διηγηθεί την ιστορία της ελληνικής ζαχαροπλαστικής μέσα από 56 γλυκά. 56 συνταγές ελληνικών παραδοσιακών γλυκών, που όλοι έχουμε αγαπήσει – κάποιες κλασικές, κάποιες πιο δημιουργικές. 56 συνταγές για να εμπνευστείτε και να δημιουργήσετε κι εσείς –γιατί όχι;– τις δικές σας παραλλαγές, επιμένοντας στα υπέροχα υλικά της ελληνικής γης που εγγυώνται την επιτυχία.
Συνταγές: Στέλιος Παρλιάρος
Κείμενα-Επιμέλεια έκδοσης: Μυρτώ Αντωνοπούλου
Φωτογραφίες συνταγών: Άλκης Καλούδης
Φωτογραφία εξωφύλλου: Παναγιώτης Μάλλιαρης
Επιμέλεια κειμένων: Φανή Παπαγεωργίου
Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ, 2023
Σελ. 304
Διαστάσεις: 17cm x 24cm
Ελληνική Ζαχαροπλαστική
Παλιά γλυκά σε νέες δημιουργίες! Στις ανοιξιάτικες «Γλυκές Αλχημείες» που κυκλοφορούν στα περίπτερα.
Γλυκές Aλχημείες τεύχος 53
Γλυκές Aλχημείες τεύχος 52
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | Αυτό το cookie ορίζεται από την προσθήκη συναίνεσης για τα cookie GDPR. Το cookie χρησιμοποιείται για την αποθήκευση της συναίνεσης του χρήστη για τα cookies στην κατηγορία "Ανάλυσης". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | Το cookie ορίζεται από τη συγκατάθεση cookie του GDPR για την καταγραφή της συναίνεσης χρήστη για τα cookie στην κατηγορία "Λειτουργικότητας". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | Αυτό το cookie ορίζεται από την προσθήκη συναίνεσης για τα cookie GDPR. Τα cookies χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση της συναίνεσης του χρήστη για τα cookies στην κατηγορία "Απαραίτητα". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | Αυτό το cookie ορίζεται από την προσθήκη συναίνεσης για τα cookie GDPR. Το cookie χρησιμοποιείται για την αποθήκευση της συναίνεσης του χρήστη για τα cookies στην κατηγορία "Άλλα". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | Αυτό το cookie ορίζεται από την προσθήκη συναίνεσης για τα cookie GDPR. Το cookie χρησιμοποιείται για την αποθήκευση της συναίνεσης του χρήστη για τα cookies στην κατηγορία "Απόδοσης". |
viewed_cookie_policy | 11 months | Το cookie ορίζεται από την προσθήκη GDPR Cookie Consent και χρησιμοποιείται για την αποθήκευση του εάν ο χρήστης έχει συναινέσει ή όχι στη χρήση cookies. Δεν αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
_ga | 2 χρόνια | Χρησιμοποιείται για τη διάκριση των χρηστών. |
_gat | 1 λεπτό | Χρησιμοποιείται για την διαχείρηση του ρυθμού αιτημάτων. |
_gid | 24 ώρες | Χρησιμοποιείται για τη διάκριση των χρηστών. |