Ζουμερό γλυκό με κρέμα, σταφίδες και ρούμι

Ζουμερό γλυκό με κρέμα, σταφίδες και ρούμι

Παραδοσιακό ουγγρικό γλυκό ταψιού, το somblos, έχει αρωματικό σιρόπι στα αφράτα σαβαγιάρ και μια πλούσια στρώση κρέμας ανάμεσα.

Υλικά

  • 1 πακέτο σαβαγιάρ
    Κρέμα
  • 1 κιλό γάλα, φρέσκο πλήρες
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 12 αυγά, τους κρόκους
  • 200 γρ. σταφίδες
  • 7 αυγά, τα ασπράδια
    Σιρόπι
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • 200 γρ. ρούμι μαύρο
  • κακάο για το πασπάλισμα

Μερίδες: 18-20, Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο: 10΄-12΄, Αναμονή: 6-8 ώρες

Βάζουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν μέσα στο ρούμι που θα χρησιμοποιήσουμε για το σιρόπι.

Σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και προσθέτουμε το ρούμι, αφού το σουρώσουμε από τις σταφίδες.

Κρέμα
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Αφήνουμε κατά μέρος. Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί σε μια κατσαρόλα και σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το αλεύρι και τους κρόκους. Λίγο πριν αρχίσει να βράζει το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στους κρόκους. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις σταφίδες και έπειτα τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά.

Σ’ ένα ταψάκι διαστάσεων 30×38 εκ. ή σ’ ένα μεγάλο πυρέξ στρώνουμε σαβαγιάρ μέχρι να καλύψουμε όλο τον πυθμένα. Με ένα πινέλο τα βρέχουμε με μπόλικο σιρόπι. Από πάνω απλώνουμε την κρέμα και καλύπτουμε με σαβαγιάρ. Τα βρέχουμε και αυτά με σιρόπι και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει για αρκετές ώρες. Σερβίρουμε σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με κακάο. ·