Το νέο μας τεύχος!

Το νέο μας τεύχος!

Ένα ταξίδι στον κόσμο μέσα από 51 συνταγές είναι το θέμα του νέου μας τεύχους που θα βρείτε στα περίπτερα.

Ιστορίες γλυκών

Και φέτος χαιρετίζουμε τον ερχομό της καινούργιας χρονιάς με μια συλλεκτική έκδοση αφιερωμένη στις ζαχαροπλαστικές παραδόσεις όλου του κόσμου. Κάποιες από τις συνταγές που περιλαμβάνει αυτό το τεύχος τις έχουμε δημοσιεύσει ξανά, άλλες τις ανακαλύψαμε τώρα.
Μέσα από αυτές αφηγούμαστε μικρές ιστορίες, υφασμένες με ζάχαρη και σοκολάτα, συγκρίνουμε διαφορετικές κουλτούρες στη ζαχαροπλαστική και γοητευόμαστε από την ποικιλομορφία τους. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε βέβαια και τους κοινούς τόπους. Ο μπακλαβάς, το ρεβανί, το κανταΐφι είναι γλυκά χωρίς συγκεκριμένη προέλευση, χαμένα στο βάθος του χρόνου και της ιστορίας, σε εποχές που τα σημερινά κράτη δεν υπήρχαν και ούτε είχαν σύνορα οι γεύσεις. Το ίδιο συμβαίνει με πολλά άλλα γλυκά, που συναντούμε εδώ κι εκεί σε γειτονικές χώρες.
Οι αντιμαχίες γύρω από την πατρότητα σπουδαίων εφευρέσεων όπως η πάβλοβα, ο μπαμπάς με ρούμι, το τιραμισού είναι πολλές. Οι λαοί παίρνουν θέση μάχης σε έναν άτυπο πόλεμο. Εμείς δεν θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τόσο μεγάλα ζητήματα. Μόνο εικασίες και τις επικρατούσες θεωρίες εξετάζουμε. Η ζαχαροπλαστική, άλλωστε, δεν πρέπει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης αλλά δημιουργικότητας και απόλαυσης.
Σας εύχομαι ολόψυχα μια πολύ γλυκιά χρονιά!

Στέλιος Παρλιάρος