Γρανίτα σοκολάτα με ανανά

Γρανίτα σοκολάτα με ανανά

Ο συνδυασμός της σοκολάτας με εξωτικά φρούτα είναι πολύ αγαπημένος. Εδώ σε μια παγωμένη εκδοχή.

Υλικά

    Γρανίτα
  • 280 γρ. κουβερτούρα περίπου 66%-70% κακάο, ψιλοκομμένη
  • 1 κιλό νερό
  • 260 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κακάο
  • 10 γρ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ
    Κομπόστα ανανά
  • 1 ανανάς φρέσκος, μεγάλος
  • 400 γρ. νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. μέλι
  • 2 αστεροειδή γλυκάνισα
  • 1 κλωναράκι βανίλιας, κομμένο κατά μήκος στα 2

Μερίδες: 6, Προετοιμασία: 50΄, Αναμονή: 3-6 ώρες

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη μαζί με το νερό και το κακάο για 1-2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Αδειάζουμε το ζεστό σιρόπι πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε έως ότου λιώσει. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 3-6 ώρες, έτσι ώστε η θερμοκρασία του να πέσει πολύ χαμηλά. Έπειτα προσθέτουμε το ρούμι και το αδειάζουμε στην παγωτομηχανή. Ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης για να το παγώσουμε. Μόλις είναι έτοιμη η γρανίτα, τη βάζουμε σε ένα μπολ στην κατάψυξη μέχρι να σερβίρουμε.

Εάν δεν διαθέτουμε παγωτομηχανή, το αδειάζουμε σε ένα μεταλλικό μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη. Ανά μισή ώρα το χτυπάμε με σύρμα, για να σπάσουν οι χοντροί κρύσταλλοι, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία για 5-6 φορές τουλάχιστον, μέχρι να παγώσει καλά. Σερβίρουμε σε μπάλες συνοδεύοντας με την κομπόστα ανανά.

Κομπόστα ανανά
Καθαρίζουμε τον ανανά πολύ καλά και τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι, τη βανίλια και τα γλυκάνισα για 3 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Προσθέτουμε τα κομμάτια του ανανά και βράζουμε για άλλα 3 λεπτά. Αφαιρούμε τα γλυκάνισα και τη βανίλια. Αφήνουμε την κομπόστα να κρυώσει και τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Τip
Μπορούμε να γαρνίρουμε με φέτες αφυδατωμένου ανανά. Τις φτιάχνουμε ως εξής: καθαρίζουμε έναν ανανά εξωτερικά πολύ καλά και τον κόβουμε σε πολύ λεπτές ροδέλες, κατά προτίμηση σε ζαμπονομηχανή. Τις τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα, πασπαλίζουμε ελαφρά με ζάχαρη κρυσταλλική και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 80°C για 3 ώρες τουλάχιστον, μέχρι να αφυδατωθούν εντελώς. Στο ενδιάμεσο τις αναποδογυρίζουμε και τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη και από την άλλη πλευρά.