Γρανίτα αμυγδάλου

Γρανίτα αμυγδάλου

Μια πολύ ιδιαίτερη γρανίτα για «ενήλικα» γούστα.

Υλικά

  • 200 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
  • 400 γρ. νερό
  • 30 γρ. λικέρ Amaretto
    Σιρόπι
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. νερό

Μερίδες: 6-8, Προετοιμασία: 1 ώρα, Αναμονή: 1 μέρα

Βράζουμε τα 400 γρ. νερό και το αδειάζουμε πάνω από την αμυγδαλόσκονη. Τα σκεπάζουμε με μία μεμβράνη η οποία πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια του μείγματος και αφηνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.

Ετοιμάζουμε και το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 3 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.

Την επομένη σουρώνουμε το αμύγδαλο πάνω από ένα καθαρό μπολ και το πιέζουμε πολύ καλά έτσι ώστε να βγάλει όλα τα υγρά του. Χρησιμοποιούμε πολύ ψιλό σουρωτό και ακόμα καλύτερα ένα τουλπάνι. Με αυτόν τον τρόπο παίρνουμε το «γάλα» αμυγδάλου. Το αμύγδαλο το πετάμε.

Αδειάζουμε στο γάλα αμυγδάλου το σιρόπι και το Amaretto. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή. Ακολουθούμε τις οδηγίες της για να το παγώσουμε. Μόλις είναι έτοιμο σερβίρουμε αμέσως ή αδειάζουμε τη γρανίτα σε ένα μεταλλικό μπολ και την βάζουμε στην κατάψυξη.

Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει καλά για 1 βράδυ. Για να σερβίρουμε, αφήνουμε λίγο εκτός κατάψυξης και γδέρνουμε το μείγμα με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει σαν χιόνι.

Tip
Aν μπορούμε να βρούμε πικραμύγδαλα, προσθέτουμε 10 κομμάτια κι έτσι έχουμε εντονότερη τη γεύση του αμυγδάλου.