Σιροπιαστό κέικ μανταρίνι

Σιροπιαστό κέικ μανταρίνι

Ένα ζουμερό κέικ που συνεργάζεται γευστικά με τα αρωματικά μανταρίνια.

Υλικά

    Κέικ
  • 180 γρ. βούτυρο αγελάδας, κομμένο σε κομμάτια, + λίγο λιωμένο για τη φόρμα
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 2 μανταρίνια, το ξύσμα και το χυμό
  • 200 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    Φλούδες μανταρινιού
  • 4 μανταρίνια
  • 300 γρ. νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη

Μερίδες: 8, Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο: 1 ώρα τουλάχιστον

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ με το φτερό έως ότου αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και έπειτα το ξύσμα και το χυμό μανταρινιού.
Σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε στο μείγμα το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ). Τέλος ενσωματώνουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μέτρια φόρμα με τρύπα στη μέση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα περίπου.

Για να βεβαιωθούμε ότι το κέικ είναι έτοιμο βυθίζουμε ένα μαχαίρι αν βγει με υπολείμματα ζύμης ψήνουμε λίγα λεπτά ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.

Φλούδες μανταρινιού
Αφαιρούμε τις φλούδες από τα τέσσερα μανταρίνια και με ένα μαχαίρι τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Τις βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο νερό (τόσο όσο να τις σκεπάζει) και βάζουμε στη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
Σουρώνουμε τις φλούδες και αφού πετάξουμε το νερό τις βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα 300 γρ. νερό και τη ζάχαρη. Τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 30 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Τότε αρχίζουν οι φλούδες να ζαχαρώνουν και να γίνονται κάπως διάφανες (σαν γλυκό κουταλιού), ενώ και το σιρόπι γίνεται πιο πηχτό. Αφαιρούμε τις φλούδες με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε πάνω σε μια σήτα να στραγγίξουν. Σιροπιάζουμε το κέικ με το ζεστό σιρόπι και όταν πρόκειται να σερβίρουμε το γαρνίρουμε με τις φλούδες.