Σιροπιαστό κέικ με λεμόνι

Σιροπιαστό κέικ με λεμόνι

Ένα υπέροχο γλυκό ταψιού που περιέχει και σκόνη αμυγδάλου εκτός από αλεύρι, η οποία του δίνει μια τραγανή υφή.

Υλικά

  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 2 λεμόνια το ξύσμα ακέρωτο
  • 4 αυγά
  • 170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 180 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μπλέντερ σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    Σιρόπι
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. νερό
  • 2 λεμόνια, το ξύσμα ακέρωτο
  • 4 λεμόνια, το χυμό τους

Μερίδες: 10-12, Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: 45΄

Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη και το ξύσμα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, προσθέτουμε και την αμυγδαλόσκονη και ανακατεύουμε ελαφρώς. Τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 24 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει, πριν ετοιμάσουμε το σιρόπι.

Σιρόπι
Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά εκτός από το ξύσμα για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα. Με το ζεστό σιρόπι σιροπιάζουμε το κρύο κέικ. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε σε κομμάτια. Αν θέλουμε συνοδεύουμε με άγλυκη σαντιγί.