Tourte aux carottes

Tourte aux carottes

Ένα πολύ δημοφιλές ελβετικό κέικ καρότου με γλάσο. Το καρότο κάνει το κέικ μαλακό και αφράτο.

Υλικά

  • 5 κρόκοι αυγών
  • 5 ασπράδια αυγών
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. καροτα τριμμένα
  • 300 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα γαρίφαλο
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. κιρς (απόσταγμα από κεράσια) ή λικέρ της αρεσκείας μας
  • 1 λεμόνι το ξύσμα του
    Γλάσο
  • 40 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
  • 80 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 λεμόνι, το χυμό του

Μερίδες: 12, Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: 1 ώρα

Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι ν’αφρατέψουν. Ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το καρότο και την αμυγδαλόσκονη, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα. Συνεχίζουμε με το κορν φλάουρ, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέικιν πάουντερ και το ποτό.

Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια έως ότου γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα, την οποία ενσωματώνουμε έπειτα στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα διαμέτρου 24 εκ., βουτυρωμένη και αλευρωμένη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 60 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.

Γλάσο
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια του κέικ με τη μαρμελάδα, την οποία απλώνουμε σε λεπτή στρώση. Σε ένα μπολ ανακατεύόυμε την άχνη με το χυμό λεμονιού με έναν αυγοδάρτη μέχρι να γίνει ένα λείο γλάσο και μ’αυτό γλασάρουμε το κέικ. Αφήνουμε κατά μέρος να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε.