Κέικ με ουίσκι και μπάτερσκοτς

Κέικ με ουίσκι και μπάτερσκοτς

Ένα πληθωρικό σε αρώματα κέικ, με πλούσια γεύση και πολύ αφράτη υφή.

Υλικά

    Κέικ
  • 80 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 60 γρ. ουίσκι
  • 265 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  • 410 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 αυγά
  • 185 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
    Μπάτερσκοτς
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 175 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά

Μερίδες: 12-14, Προετοιμασία: 40΄, Αναμονή: 15΄, Ψήσιμο: 50΄-60΄

Κέικ
Μουλιάζουμε τις σταφίδες μέσα στο ουίσκι για 15 λεπτά. Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε, προσθέτοντας έπειτα τα αυγά, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τις σταφίδες με το ουίσκι. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ, χωρητικότητας περίπου 1,5 λίτρων (μια μεγάλη φόρμα του κέικ με τρύπα). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160◦C και ψήνουμε το κέικ για 50-60 λεπτά. Περιμένουμε 10 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς και ξεφορμάρουμε. Έπειτα αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το περιχύσουμε με την μπάτερσκοτς.

Μπάτερσκοτς
Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Όταν η ζάχαρη λιώσει και αρχίσει να βράζει, αφήνουμε στη φωτιά για 5 λεπτά και αποσύρουμε. Με αυτή τη σάλτσα περιχύνουμε το κέικ.

Tip
Για να υπολογίσουμε τη χωρητικότητα μιας φόρμας σε λίτρα, τη γεμίζουμε με νερό και έπειτα αδειάζουμε το νερό σε έναν δοσομετρητή.