Χαλβάς με σουμάδα και κρέμα κανέλας

Χαλβάς με σουμάδα και κρέμα κανέλας

Μια διαφορετική συνταγή για χαλβά με γάλα, βούτυρο και σουμάδα. Σερβίρεται με μια κρέμα από λευκή σοκολάτα και κανέλα.

Υλικά

    Κρέμα κανέλας
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
  • 100 γρ. κουβερτούρα λευκή, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
    Χαλβάς
  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας, τεμαχισμένο
  • 800 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 500 γρ. σουμάδα (σε επιλεγμένα μπακάλικα και κάβες)
  • 1 πορτοκάλι το ξύσμα του (ακέρωτο)
  • 200 γρ. αμύγδαλα λευκά, καβουρδισμένα (στο φούρνο, στους 160°C, για 10 λεπτά) και ψιλοκομμένα

Μερίδες: 12, Προετοιμασία: 1 ώρα, Αναμονή: 1 νύχτα (για την κρέμα)
+ 2-3 ώρες (για το χαλβά)

Κρέμα κανέλας
Βράζουμε τη μισή κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη σοκολάτα προσθέτοντας την κανέλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει ένα λείο μείγμα, και ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος (κρύα). Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο για μία νύχτα και την επομένη τη χτυπάμε στο μίξερ σε μορφή σαντιγί.

Χαλβάς
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Ρυθμίζουμε την εστία στη χαμηλότερη δυνατή βαθμίδα της και ανακατεύουμε το σιμιγδάλι συνεχώς για μισή ώρα, ώστε να καβουρδιστεί καλά.

Ταυτόχρονα, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη σουμάδα και το ξύσμα πορτοκαλιού και το αποσύρουμε λίγο πριν αρχίσει να βράζει. Χύνουμε το μείγμα του γάλακτος, μαζί με τα αμύγδαλα, στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι και δυναμώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε διαρκώς, έως ότου πήξει και αρχίσει να κοχλάζει ο χαλβάς. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αδειάζουμε το χαλβά σε μια φόρμα με τρύπα στη μέση. Πιέζουμε με την κουτάλα ελαφρώς προς τα κάτω. Αφήνουμε να κρυώσει (2-3 ώρες), ξεφορμάρουμε και γαρνίρουμε με την κρέμα κανέλας, χρησιμοποιώντας κορνέ.