Κανταΐφι

Κανταΐφι

Αγαπημένο ελληνικό γλυκό, το κανταΐφι είναι σε πολλές περιοχές το επίσημο κέρασμα των Χριστουγέννων. Αυτή η συνταγή είναι με αμύγδαλο.

Υλικά

  • 500 γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 300 γρ. αμύγδαλα λευκά, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 250 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (αυτό που πωλείται στο βάζο), λιωμένο
    Σιρόπι
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 50 γρ. γλυκόζη

Μερίδες: 10-12, Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 50΄-60΄

Ανακατεύουμε τα αμύγδαλα με την κανέλα. Κόβουμε μισή χούφτα κανταΐφι, το ανοίγουμε λίγο με τα χέρια μας ώστε να ξεκολλήσουν οι ίνες μεταξύ τους και βάζουμε στο κέντρο λίγο από το αμύγδαλο. Τυλίγουμε το κανταΐφι σε ρολό, διπλώνοντας παράλληλα τα πλαϊνά προς τα μέσα, για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση. Το μεταφέρουμε σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 24 εκ.

Συνεχίζουμε φτιάχνοντας ρολά και βάζοντάς τα το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί κολλητά. Όταν τελειώσει το κανταΐφι και έχει γεμίσει το ταψί περιχύνουμε τα ρολά με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 50-60 λεπτά. Αν χρειαστεί ψήνουμε παραπάνω έως ότου ροδίσουν. Λίγο πριν βγάλουμε από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σιρόπι
Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 3 λεπτά (από το σημείο βρασμού). Μόλις βγάλουμε το κανταΐφι, όσο είναι ζεστό το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Έτσι θα γίνει πιο τραγανό. Αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να κρυώσει το γλυκό και να απορροφηθεί το σιρόπι.

Tip
Την ίδια συνταγή μπορούμε να φτιάξουμε με καρύδια αντί αμύγδαλα.