Γαλακτομπούρεκο με γεύση αμυγδάλου

Γαλακτομπούρεκο με γεύση αμυγδάλου

Αυτό το γαλακτομπούρεκο παίρνει χαρακτήρα από το φίνο άρωμα του πικραμύγδαλου.

Υλικά

    Φύλλο
  • 200 γρ. φύλλο κρούστας
  • 125 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο (σε χαμηλή φωτιά, για να μην καεί)
    Κρέμα
  • 700 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 300 γρ. σουμάδα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. κορν φλάουρ
  • 2 αυγά
  • 6 αυγά, τους κρόκους
  • 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα
    Σιρόπι αμυγδάλου
  • 300 γρ. σουμάδα
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά

Μερίδες: 12-14, Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο: 30΄

Κρέμα
Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα με τη σουμάδα και βάζουμε στη φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά (ολόκληρα και κρόκους). Λίγο πριν πάρει βράση το μείγμα της κατσαρόλας ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε πίσω στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και ν’ αρχίσει να κοχλάζει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και καλύπτουμε την κρέμα με μια λαδόκολλα, που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μη πιάσει κρούστα. Αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να τη χρειαστούμε.

Συναρμολόγηση

Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 26εκ. Βάζουμε στο εσωτερικό  του ένα-ένα τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα και αφήνοντας τις άκρες κάθε φύλλου να εξέχουν από διαφορετική μεριά του ταψιού. Ξεσκεπάζουμε την κρέμα, η οποία θα είναι ακόμα ζεστή, και την ανακατεύουμε ελαφρώς. Την αδειάζουμε πάνω από τα φύλλα και την στρώνουμε ομοιόμορφα. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στο σχήμα του ταψιού και καλύπτουμε με αυτά την κρέμα, βουτυρώνοντάς τα. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το αμύγδαλο φιλέ. Χαράζουμε σε κομμάτια (δεν κόβουμε μέχρι κάτω).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για μισή ώρα. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το σιροπιάζουμε με το σιρόπι καυτό.

Σιρόπι αμυγδάλου
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην καεί η σουμάδα και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 2 λεπτά (ο χρόνος μετράει από το σημείο βρασμού).