Τούρτα με σύκα και ροδάκινα

Τούρτα με σύκα και ροδάκινα

Μια καλοκαιρινή τούρτα με σαβουαγιάρ αντί για παντεσπάνι. Την απογειώνουμε σερβίροντάς την με φρέσκα σύκα και ροδάκινα.

Υλικά

    Κρέμα
  • 8 κρόκοι αυγών
  • 125 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 60 γρ. λικέρ της αρεσκείας μας (ή ένα από αυτά: Drambuie, Cointreau ή Amaretto)
  • 10 γρ. ζελατίνη σε φύλλα (δηλαδή 4 φύλλα των 2,5 γρ. ή 2 των 5 γρ.)
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
    Συναρμολόγηση
  • 12-15 σαβουαγιάρ
  • 100 γρ. γάλα φρέσκο
  • 20 γρ. λικέρ της αρεσκείας μας (ή ένα από αυτά: Drambuie, Cointreau ή Amaretto)
  • 200 γρ. σύκα
  • 200 γρ. ροδάκινα, πολύ ώριμα
  • λίγη άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Μερίδες: 12, Προετοιμασία: 1 ώρα, Αναμονή: τουλάχιστον 3 ώρες

Κρέμα
Παστεριώνουμε τους κρόκους σε μπεν μαρί ως εξής: τους βάζουμε σε ένα μεταλλικό
μπολ μαζί με τη ζάχαρη και τους ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη. Έπειτα
στερεώνουμε το μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει και χτυπάμε
το μείγμα με τον αυγοδάρτη μέχρι να ζεσταθεί, να αφρατέψει και να ασπρίσει.
Παράλληλα, βάζουμε τις ζελατίνες να μαλακώσουν μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό.
Αποσύρουμε το μείγμα των κρόκων από το μπεν μαρί και το αδειάζουμε στον κάδο
του μίξερ. Το χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα ρίχνοντας σιγά-σιγά το
λικέρ. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να κρυώσει το μείγμα.
Στραγγίζουμε τις ζελατίνες από το κρύο νερό και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με 1
φλιτζανάκι ζεστό νερό ώστε να λιώσουν. Ρίχνουμε τις λιωμένες ζελατίνες στο μείγμα
των κρόκων και χτυπάμε λίγο ακόμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ,
καθαρίζουμε τον κάδο του μίξερ και το σύρμα και χτυπάμε εκεί την κρέμα γάλακτος
μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι. Ρίχνουμε την παχύρρευστη κρέμα στο
προηγούμενο μείγμα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.

Συναρμολόγηση
Θα χρησιμοποιήσουμε ένα μακρόστενο τσέρκι με διαστάσεις 36 x 11 εκ. και ύψος 5
εκ. ή ένα στρογγυλό με διάμετρο 24 εκ. Τοποθετούμε το τσέρκι πάνω σε μια πιατέλα
και στρώνουμε στον πάτο τα σαβουαγιάρ καλύπτοντάς τον όλο (αν χρειαστεί σπάμε
μερικά σαβουαγιάρ για να καλύψουμε τυχόν κενά). Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το
γάλα με τα 20 γρ. λικέρ και με ένα πινέλο βρέχουμε τα σαβουαγιάρ. Αδειάζουμε από
πάνω την κρέμα και τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 ώρες ή όσο χρειαστεί ώστε να
πήξει.

Για να σερβίρουμε, ζεσταίνουμε το τσέρκι με φλόγιστρο ή πιστολάκι μαλλιών και το
αφαιρούμε. Καθαρίζουμε τα φρούτα, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα τοποθετούμε
πάνω στην τούρτα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ελάχιστη άχνη.

Tip
Μπορούμε να φτιάξουμε την τούρτα μέρες πριν και να τη διατηρήσουμε στην
κατάψυξη, χωρίς όμως να προσθέσουμε τα φρούτα. Διατηρείται μέχρι ένα μήνα.