Ζελέ από Μαυροδάφνη με ρόδια

Ζελέ από Μαυροδάφνη με ρόδια

Ένα χειμωνιάτικο ζελέ, αρκετά εντυπωσιακό για να σερβίρετε και ως γιορτινό επιδόρπιο.

Υλικά

  • 1 κιλό ρόδιακαθαρισμένα
  • 750 γρ. Μαυροδάφνη
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 κλωναράκι βανίλιας, κομμένο κατά μήκος
  • 25 γρ. φύλλα ζελατίνας (δηλαδή 5 φύλλα των 5 γρ. ή 10 των 2,5 γρ.)

Μερίδες: 10-12, Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 3-4 ώρες

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη Μαυροδάφνη, τη ζάχαρη, τις κανέλες και το κλωναράκι βανίλιας και τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Παράλληλα βάζουμε τις ζελατίνες να μαλακώσουν σε ένα μπολ με κρύο νερό.

Μόλις αρχίζει να βράζει το μείγμα της κατσαρόλας, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις ζελατίνες, αφού τις στύψουμε ελαφρώς από το νερό. Ανακατεύουμε ώστε να λιώσουν καλά.

Αφήνουμε το ζελέ να κρυώσει αρκετά ανακατεύοντας κατά διαστήματα με μία κουτάλα, όχι με σύρμα γιατί δημιουργεί αφρούς. Όταν αρχίζει να πήζει, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και τα ξυλάκια κανέλας και προσθέτουμε τα ρόδια. Αυτά δεν τα ρίχνουμε εξαρχής, γιατί αν είναι πολύ υγρό το ζελέ, θα κολυμπάνε στην επιφάνεια. Ανακατεύουμε καλά ώστε τα ρόδια να πάνε παντού και αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια. Αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 3-4 ώρες ώστε να πήξει το ζελέ.

Για να ξεφορμάρουμε το ζελέ εύκολα, βυθίζουμε τη φόρμα ή τα φορμάκια κατά τα 2/3 σε ζεστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα και αναποδογυρίζουμε σε πιάτα.

Tip
Αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία και να βοηθήσουμε το ζελέ να πήξει πιο γρήγορα, το αδειάζουμε σε ένα μεταλλικό μπολ, για να μην είναι στη ζεστή κατσαρόλα, και τοποθετούμε το μπολ μέσα σε ένα μεγαλύτερο δοχειο (π.χ. ταψί) γεμάτο παγάκια. Ανακατεύουμε το ζελέ συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε τα ρόδια και αδειάζουμε σε φόρμα.