Ταρτ τατέν

Ταρτ τατέν

Από τις πιο κλασικές και αγαπημένες γαλλικές συνταγές, η ταρτ τατέν με ζύμη σφολιάτας είναι η πιο εύκολη μηλόπιτα!

Υλικά

  • 10 μήλα
  • 300 γρ. σφολιάτα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. νερό
  • 40 γρ. βούτυρο αγελάδας

Μερίδες: 12, Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: 1 ώρα

Καθαρίζουμε τα μήλα από τη φλούδα και τα κουκούτσια. Τα κόβουμε στα 8 και τα βράζουμε σε νερό, έως ότου μαλακώσουν ελαφρώς. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν πολύ καλά. Σε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ., κατά προτίμηση αντικολλητικό, βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το τοποθετούμε πάνω στην εστία της κουζίνας. Όταν το μείγμα καραμελώσει και πάρει σκούρο χρώμα, προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει, κουνώντας το ταψί έτσι ώστε η καραμέλα να απλωθεί παντού. Αποσύρουμε από τη φωτιά.  Τοποθετούμε τα μήλα πάνω από την καραμέλα. Τρυπάμε τη σφολιάτα με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια και σκεπάζουμε με αυτή τα μήλα. Κόβουμε όση δεν χωράει στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα.

Αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον για μισή ώρα μέσα στη φόρμα και ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας προσεκτικά σε μια πιατέλα. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και σερβίρουμε.

Tip
Αν θέλουμε, χρησιμοποιούμε αχλάδια αντί για μήλα.